A A A

Vakit tayin edilmiş bir yeminde, tayin edilen süre içerisinde, yemin eden veya kendisine yemin edilen helak olacak olursa yemin edenin durumu ne olur?

     Vakit tayin edilmiş bir yeminde, tayin edilen süre içerisinde, yemin eden helak olacak olursa mesela “Allah’a yemin ederim, bu gün bu ekmeği yiyeceğim.” dese ve o gün içerisinde ölse, Hanefi ve Hanbelîlerin ittifakıyla yemini bozulmuş olmaz ve mirasından yemin keffareti verilmez. Çünkü süresi belli olan yeminlerde hanis olmak (yemini bozmak) vaktin en son diliminde gerçekleşir. Yemin eden kişi o anda ölmüştür. Ölmüş bir kimsenin ise yeminini bozması diye bir şey düşünülemez.

     Şayet hakkında yemin edilen şey -ki misalimizde ekmektir- vaktin geçişinden evvel telef olacak olursa İmam-ı Azam ve İmam Muhammed’e göre yemin yine bozulmaz ve keffaret lazım olmaz. İmam Yusuf ve İmam Şafi’ye göre ise yemin batıl olmaz. Bu kişi yemininde hanis olur, keffaret vermesi gerekir.

çalışıyor..